Interview  |  Henry Roeland

 

“IT Captains is gewoon een snoepwinkel waar je mag werken. Door het werken op externe projecten kun je meekijken en meewerken bij verschillende bedrijven.”

Who is IT?

Ik ben Henry Roeland en al bijna 20 jaar werkzaam als softwareontwikkelaar, waarvan de laatste 6 jaar bij IT Captains.

What did IT?

IT Captains is een relatief jonge club van software specialisten. Ik ben nu zelf één van de ouderen ;-). Die jonge club is een enthousiaste en leergierige club, waar ik mij thuis voel. Het is een vertrouwde uitvalsbasis dichtbij huis.
En laten we eerlijk zijn: IT Captains is gewoon een snoepwinkel waar je mag werken. IT Captains is zo ingericht dat je kunt meekijken en meewerken bij verschillende bedrijven. Er wordt inhouse veel software ontwikkelt. Daarnaast worden er mooie externe projecten voor andere bedrijven uitgevoerd.

Hoe kwam je terecht bij IT Captains?

Ik heb 10 jaar in Bussum gewoond en gewerkt en ben daarna verhuisd naar het Noorden. Vervolgens ben ik daar op zoek gegaan naar een passende baan. Na enige tijd kwam ik terecht bij IT Captains.

Welk project staat je het meest bij en waarom?

Toen ik in 2016 bij IT Captains kwam werken, startte ik met een groot project voor Glansgarant. Dit project was ambitieus, ik moest in relatief korte tijd +/- 50 databases migreren naar één database met daarop een nieuwe applicatie. Een uitdaging die ik, samen met m’n IT Captains collega’s, graag aanpakte en die ik in ruim een half jaar wist te realiseren. Een mooi startproject! Daarna ben ik gaan werken aan een interessante opdracht bij Philips waar ik aan mijn softskills heb kunnen werken en waar ik veel heb geleerd over het toepassen van de Scrum werkmethodiek binnen een Enterprise organisatie. Vervolgens ben ik gedetacheerd bij Alliander waar ik nu al een aantal jaren met de nieuwste technieken mag werken binnen een uitdagend project.

Hoe zie jij de organisatie?

We zijn een team van hoog opgeleide professionals die links- of rechtsom het werk voor elkaar krijgen. Echte doeners dus. Zo ben ik zelf ook. Ik mag graag uitvoerend bezig zijn, tot nut zijn. In mijn vrije tijd besteed ik graag mijn tijd aan het kennis opdoen over de verschillende programmeertechnieken en dat pas ik in mijn dagelijks werk graag toe.

Volg je daarnaast opleidingen of cursussen?

De kennis heb ik allemaal wel, maar het ontbreekt me aan ‘prioritijd’ om de bijbehorende certificaten te behalen. Omdat ik veel lees, uitprobeer en met collega’s over de technieken spar ontbreekt het me niet aan kennis. Bij IT Captains vinden ze kennis ook heel belangrijk en dus stimuleren zij om te blijven leren. Het bijbehorende certificaat is voor mijn dagelijkse werk geen must, maar als je de kennis hebt, is een bijbehorend certificaat een mooie bevestiging. Ik krijg van IT Captains ook volop de gelegenheid om mijn tijd aan certificering te besteden. Zelf stel ik mijn prioriteiten vaak op het dagelijkse werk. Misschien moet ik er maar eens tijd voor inruimen… Dank je voor de reminder!

Kennis opdoen on the job ligt jou dus wel. Lukt dit binnen IT Captains?

Jazeker lukt dat. Na mijn HBO Informatica studie was ik nog lang niet uitgeleerd. Ik blijf mij verdiepen in de .NET technieken. Ik ken mijn collega’s en weet met wie ik kan sparren of vragen stellen als ik dat wil. Op dit moment werk ik op een groot project bij Qterra (Alliander). Dit doen we met een team van vier software ontwikkelaars. Iedere dag starten wij met een scrummeeting. Op die manier leer en overleg je ook veel.

IT Captains organiseert ook TechEvents. Dat vind ik ook mooie manier van leren. Voor de coronacrisis waren dit events op kantoor of op locatie. I.c.m. en hapje eten werd één bepaald onderwerp uitgediept. In coronatijd werd dit een online meeting, maar gelukkig zijn de meetings nu weer op locatie.
Ik ben een software ontwikkelaar die zich graag toespitst. Momenteel werk ik met .NET en focus ik mij dus op die techniek. Ik stel mezelf wel de vraag of iets echt interessant is voor mij, zodat ik geen overload aan informatie ontvang over een onderwerp waar ik eigenlijk niets mee doe in de praktijk. Kennis kan ook teveel worden. Maar blijf vooral doorgaan met het organiseren van TechEvents. Ik bezoek ze graag!

Where will IT go?

Wat mijzelf betreft vind ik het super leerzaam om bij te blijven met de .NET kennis. Deze techniek is zo ontzettend interessant, omdat ze razendsnel door ontwikkelen. Dat verveelt mij nog geen minuut. En ja, ik denk er wel eens over na om een interessante IT studie te volgen. Tot op heden is het enkel nog een idee, ik heb geen concrete plannen in die richting. Eerst die certificaten misschien maar eens halen…

Er is natuurlijk meer dan werk. Waar vul jij je vrije tijd mee?

Het zal je niet verbazen, maar ik computer graag 😉. Als ik niet achter de computer zit, dan mag ik graag een boek lezen (thriller), een Netflixserie bekijken of een fijne wandeling maken. Ik vermaak mij wel!

Lees ook de interviews van Klaas Baarssen en Marcel Ravensbergen.

Enthousiast geworden?

Wil je na het lezen van het interview met Henry graag meer weten over de mogelijkheden om bij IT Captains aan het werk te gaan als .NET Developer? Bekijk dan onze vacatures hieronder.